Nansen, IL

Om klubben

Om klubben

Idrettslaget Nansen ble stiftet i 1898, og har ei lang og stolt historie.

I dag har vi aktive grupper innen ski (hopp og langrenn), turn, orientering - samt fotball og håndball gjennom samarbeidsordningen Os/Nansen.

De meste kjente utøverene:

- Annar Ryen

- Kåre Olav Berg

- Therese Johaug

Utdrag av Thor Gotaas:

Idrettslaget Nansen ble stiftet 16. januar 1898. Den dagen samlet Per M. Nordheim 30 ungdommer til et møte i forsamlingslokalet Gladheim – et navn som antydet at folk hadde det moro der.Hva skulle idrettslaget hete? Fritdjof Nansen hadde gått på ski over Grønland og nylig vært på en dramatisk ekspedisjon i Polhavet. Han var en nasjonal helt og inspirator for titusenvis av skiløpere. Det sies at dalsbygdingene kontaktet ham og spurte om lov til å kalle idrettslaget for Nansen. Han svarte ja.

Men de hadde vært spreke folk i Dalsbygda lenge før idrettslaget oppsto. Når ungdom møttes i helgene gjaldt å vise seg som en spreking – løfte steiner, hoppe over skigarder og dra fingerkrok. De sterkeste rangerte høyt i bondesamfunnet. Fysisk styrke telte mye i overlevningens hensikt. Idrett ble et organisert utløp for ungdommens energi.

Nansen arrangerte sitt første skirenn vinteren 1898, både for gutter og jenter.

Skisport var naturlig i ei bygd med snøvinter halve året. I 1911 kjøpte laget et spyd og ei kule – friidrett begynte å bli populært. To år senere rullet fotballen i Dalsbygda på ei ujevn bane. Da laget i 1921 kjøpte grunnen til og begynte å anlegge en hoppbakke i Nonsåsen, hadde Nansen det nødvendige av anlegg for sine aktiviteter. 

Lagets første nasjonale stjerne, Annar Ryen, fikk sitt nasjonale gjennombrudd med tredjeplass på 50-kilometeren i Holmenkollen i 1933. Han vant femmila i Lahti i Finland i 1936 som første nordmann. Kortvokst, sterk og seig, var han typisk for datidas langrennsløpere. Noe av treninga foregikk ved å gå en runde på fire-fem mil på ski for å se etter rypsnarene i fjellet.

I 1930-åra hevdet også Ola Normann Bakken seg i den norske eliten i kombinert. Han deltok i VM i Lahti i 1938 og vant også en Kongepokal. En annen skiløper, Arnljot Nyaas, begynte karrieren sin i Nansen idrettslag før annen verdenskrig. Men det var først etter at han flyttet til Oslo og meldte overgang til Østerdølenes IL at han nådde nasjonalt toppnivå. Hans beste prestasjon var bronse på 18-kilometer i VM i 1950.

Kombinertløperen Kåre Olav var den neste utøveren i den nasjonale eliten. Han deltok i OL i 1968 og ble norsk mester i kombinert. Et annet høydepunkt var seieren i Svenska skidspelen i 1969.

Nansen var selvsagt mye mer enn bare enkeltutøvere i toppen. Idrettslaget var et sosialt lim i bygda og det nesten alle tilhørte. Ildsjeler drev laget og i 1970-åra var orientering en gren med stor oppslutning. Også turn og håndball ble drevet.

Klubbavisa Nordavær nådde ut til medlemmene og ble en krønike for idrett og mye annet i Dalsbygda.

Skiløperen Therese Johaug er Nansen idrettslags beste utøver gjennom tidende. Etter sitt internasjonale gjennombrudd i VM i Sapporo i 2007, har hun vunnet det meste i langrenn og er også blitt en folkekjær person. Den sprudlende jenta representerer hjembygda på en forbilledlig måte og følger opp lagets gode skitradisjoner.

Idrettslag Nansen er mer levende enn noengang. Det bor rundt 600 mennesker i Dalsbygda og Nansen har omkring 400 medlemmer. Laget har lysløype, hoppbakke og fotballbane. Ildsjeler møter opp til dugnad og bærer arven videre. 

Thor Gotaas, folkeminnegransker og forfatter

Idrettslaget Nansen
2552 Dalsbygda
www.il-nansen.no

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift